Regler

Regler for turneringer under DKBBO / Danes & Friends


Vi spiller en konkurrencepræget turnering, og vi spiller for at vinde. Men vi sætter venlighed og fairness endnu højere i vores turnering. Ingen snyd, ingen dårlig opførsel, og ingen "desertører" der med vilje forlader bordet midt under spillet.

Vores regler skiller sig lidt ud fra almindelige bridge regler på 2 punkter:

Det ville være meget nemmere, hvis man ikke så let kunne komme til at klikke forkert på BBO (f.eks. hvis man spiller på en mobiltelefon, hvor alting er meget småt). Og hvis man KUNNE lave rækkeinddelte turneringer. Og hvis folk ikke tabte forbindelsen ind i mellem, så vi bliver nødt til at give ekstra tid. O.s.v.

Men sådan er BBO ikke (endnu), desværre - og derfor har vi lavet lidt alternative regler.

Vores regler:

Husk venligst at hilse når I møder nye modstandere. Man behøver bestemt ikke være et sludrechatol, men dette regnes som almindelig høflighed.

Vi vil som turneringsledere gerne udvise stor tolerance overfor hvad der kan ske i kampens hede, men beder til gengæld jer som spillere om at gøre det samme. Vi har desværre ikke hverken mesterpoints, handicapændringer eller rødvinspræmier at udlove, men forhåbentligt en mulighed for at træffe nuværende og kommende, blivende bridgevenner.

"Selv om de andre spiller som idioter, så hold kortene ind til kroppen og lad dem ikke vide det" wink

 

Fortryd

Fortryd er ikke længere tillladt. Se dig for, før du melder og før du lægger kort til.

Fortryd/Undo er tilladt, når der klart er tale om et fejl-klik, og når anmodningen kommer prompte, Spilfører har altid lov at fortryde et spillet kort, så længe der ikke er spillet til fra modstanderen til venstre.  

Det er nemmere at komme til at lave fejlgreb på BBO end ved et rigtigt bord, fordi det her er en mus der har sidste hånd på kortene. Så vi opfordrer alle til at være storsindede og tillade anmodninger om at fortryde, med mindre det er helt urimeligt.

BEMÆRK at du har mulighed for at indstille BBO, så du skal bekræfte en melding eller et spillet kort, inden det træder i kraft. På den måde kan du også selv nå at fortryde hvis du har klikket forkert. Gå til Indstillinger øverst på skærmen, og vælg så Flere indstillinger. Her er der 2 felter du kan krydse af, for hhv. Bekræft meldinger og Bekræft kort.

Man beder naturligvis ikke om at fortryde blot fordi man efterfølgende er kommet på en bedre melding eller et bedre kort at spille, og da slet ikke for at signalere noget til makker. Bed kun om fortryd, når det var musen der lavede fejlen, ikke dig selv.

Har din makker fået lov at fortryde en melding eller et kort, skal du naturligvis omhyggeligt undgå at at drage fordel af ubeføjede oplysninger.

Reglerne skal så vidt muligt være fair og rimelige for alle parter ved bordet, men tænk over - i lyset af ovenstående - at hvis du nægter modstanderne at fortryde, kan det indirekte virke som om du anklager dem for at prøve at snyde. 

 

Tid

Vi spiller normalt med 6 minutter pr. spil, og som regel 3 spil pr. runde. Det er mindre tid end man har i klubben, men man skal heller ikke hverken sortere kort eller skrive resultater, så det bør være rigeligt.

Man skal altså her være færdig med en runde indenfor 18 minutter, ellers får man tildelt en gennemsnitlig score. Hvis man føler at modstanderne er for langsomme, kan man tilkalde turneringslederen, så vi kan vurdere om der skal gøres noget.

Prøv så vidt muligt at tilkalde turneringlederen senest 2 minutter før rundeskift, så vi evt. kan tildele ekstra tid. 

Hvis man ikke når at afslutte spillet inden runden er forbi, vil man få tildelt middelscore. Vi ændrer normalt ikke scoren, selvom du føler det var modstandernes fejl at I ikke blev færdige til tiden. Det er din opgave at bede om forlænget spilletid.

Hvis du mister forbindelsen til BBO, prøver vi at vente på dig, så du har chancen for at vende tilbage. Efter lidt venten kan vi være nødt til at afløse dig med en substitut for at spillet kan komme videre. Hvis du herefter vender tilbage, kan vi venligt spørge substitutten om det er i orden at du får din plads tilbage - men vi skal være gode ved substitutterne, så de bliver ikke bare smidt ud.

 

Sprog

Hvis der er udenlandske - specielt ikke-skandinaviske - spillere til stede ved bordet, bør chat og alerts foregå på engelsk, så alle kan deltage. Ellers er det naturligvis tilladt at tale dansk til hinanden ved bordet.

Chat til turneringen bør så vidt muligt foregå på engelsk, så alle kan være med. 

 

Meldesystemer og alert-regler

Det er venligt at oplyse modstanderne om jeres grundsystem og udspil/kald/afvisning før spilstart i hver runde. Ellers forventes det at man spiller 5-farve spar, 4-farve hjerter og ruder, mindst 3-farve klør, 11+hp for åbning på 1-trinnet i farve, 15-17 UT og at man kalder lav/høj (UDCA).

Alle systemer er tilladt, men til gengæld skal ALLE kunstige meldinger alerteres og forklares uddybende hvis du bliver spurgt. Også på 4-trinnet og derover. 

Hvs du ikke ved hvordan man alerter, kan du læse mere her

Ved kunstig melding forstås i øvrigt enhver melding der

Almindelige konventioner som Stayman 2♣ og overførselsmeldinger skal også alerteres, men her kan du nøjes med at klikke på Alert-knappen inden du melder, uden at skrive forklaring - modstanderne forventes at kende konventionen, men har stadigt mulighed for at spørge.

Hvis en sans-åbning ikke viser en jævn hånd med 15-17HP (2UT 20-21HP) eller hvis den kan indeholde en 5-farve major, bør den alerteres. Doblinger med særlig betydning (altså bortset fra oplysnings- eller strafdoblinger) alerteres også.

Bluff og "psyke-bids" er kun undtagelsesvist tilladt. Hvis modstanderne er klar over at du kan finde på den slags meldinger, er det OK - ellers IKKE. Husk at vi ikke spiller med systemkort. Vi vil være meget opmærksomme på meldinger, alerts og spil hvis turneringslederen bliver tilkaldt p.g.a. en sådan melding. Og vi forbeholder os ret til at justere resultatet hvis vi finder at der er foregået noget uetisk ved bordet. 

Husk at deltagerne kan være af meget varieret styrke, og at den gode stemning bør være vigtigere end resultaterne. Så hvis du er erfaren nok til at bluffe, så behøver du det nok ikke.

Turneringsformer

Vi spiller som udgangspunkt altid parturneringer med IMP-opgørelse. Der kan dog af og til spilles alternative turneringsformer, eks. med match-point opgørelse, enkeltmandsturneringer, lynbridge o.s.v. Dette vil blive annonceret på forhånd.

 

.

Turneringslederkald

Prøv så vidt muligt selv at ordne småproblemer ved bordet. Vi har spillere på mange niveauer og ikke alle er lige så erfarne med BBO eller med bridge som du er.

 

At spille turnering på BBO er IKKE det samme som at spille en turnering i " det virkelige liv": man bliver udsat for nye og ubekendte makkere, man spilller med mus - med de fejl det kan medføre - og man kommer af og til uforberedt ind til en turnering: Vær derfor lidt mere overbærende over for modstandere end man behøver at være i en "rigtig" turnering. Og husk at vi ikke spiller om hverken handicap eller guldpoint. Hvis du er i tvivl om din overbærenhed er opbrugt, så tilkald turneringslederen, fremfor selv at starte en diskussion. 

 

Hvis du herudover får brug for hjælp eller for en uvildig afgørelse, så tilkald endeligt turneringslederen. Vi vil gøre vores bedste.

 

GOD FORNØJELSE og HELD OG LYKKE